chevronTerug naar de artikels
Psychologie

Wat zijn de voordelen van een behandeling met hypnotherapie?

Copl
Wat zijn de voordelen van een behandeling met hypnotherapie?

Voor het grote publiek lijkt hypnose soms een in scène gezet spektakel, ondersteund door mentalisten van het kleine scherm die de kijkers in trance brengen ... Niets is echter minder waar. Hypnotherapie is een echte therapeutische methode op voorwaarde dat ze verstrekt wordt door een opgeleide professional.  

Wil je beter zorgen voor je eigen welzijn? Schrijf je gratis in bij Copl en krijg toegang tot inhoud die exclusief voorbehouden is aan onze leden. 

Om het onderwerp op te helderen, hebben we ervoor gekozen om een interview af te nemen van Colette Durieux, een klinisch seksuoloog en relatietherapeute, die ook een opgeleide hypnotherapeut is. Haar expertise over het onderwerp zal je helpen beter te begrijpen hoe hypnose in zijn werk gaat, wat de heilzame voordelen ervan zijn en wat je kunt verwachten van een hypnose sessie.  

Wat is hypnotherapie en wat zijn de heilzame gevolgen ervan? 

Colette Durieux beoefent de Ericksoniaanse hypnose, een discipline genoemd naar de Amerikaanse psycholoog Milton Erickson (1901-1980) die beschouwd wordt als de grondlegger ervan. "Geboren met diverse aandoeningen aan het zenuwstelsel en getroffen door polio tijdens zijn tienerjaren, werkte Erickson aan zijn denkbeeldige ik en ontwikkelde hij op eigen houtje een manier om zijn tekortkomingen te kunnen overwinnen. Hij experimenteerde hierbij met een toestand van hoger bewustzijn die hij later beschouwde als zelfhypnose. Verre van de shows die je op TV ziet, ervaren we allemaal wel eens een hypnotische toestand, bijvoorbeeld wanneer we op automatische piloot rijden en zonder het te beseffen op onze bestemming aankomen", legt de therapeute uit.  

Colette Durieux ziet hypnotherapie als een discipline met echte heilzame gevolgen voor de behandeling van trauma’s: "Praattherapie heeft de neiging om trauma's weer tot leven te brengen, ze opnieuw te laten beleven in plaats van de gevoeligheid van de patiënten te verminderen. Gesprekshypnose, daarentegen, biedt de mogelijkheid om de persoon in een gewijzigde staat van bewustzijn voorstellen te doen, wanneer hij of zij negatieve emoties aanraakt, die hij of zij dan vrij is te aanvaarden of te weigeren. Deze vorm van therapie is een soort begeleiding, die zich aanpast aan de percepties van de patiënten, om ze te helpen serener om te gaan met het verleden en negatieve emoties om te buigen tot positieve."

Hoe werkt een sessie hypnotherapie?  

Bij Colette Durieux is de eerste hypnose sessie gewijd aan de levensgeschiedenis van de persoon, om de evolutie en de belangrijkste problemen hiervan te begrijpen. "Dit is het uitgangspunt om het lijden van de persoon te begrijpen. Tijdens een hypnose sessie begin ik door mijn patiënt(en) aan te moedigen om een goed moment te kiezen, een moment waarbij ze zich veilig en comfortabel voelen in hun geest. Door heel mijn empathie in te zetten kan ik hen helpen om dieper in dat moment te gaan en hun eigen hulpbronnen aan te boren, door hun 5 zintuigen aan het werk te zetten. Ik beschik echter niet over de middelen om ze te dwingen in een toestand van hoger bewustzijn te komen: hiervoor is samenwerking nodig", legt de therapeute uit. 

Door deze vorm van therapie wordt het mogelijk om te werken aan verschillende elementen die je tijdens een moeilijke scheiding kunnen bezighouden: 

  • Trauma's,
  • Verlies van eigenwaarde,
  • Depressie,
  • Angst,
  • Moeilijke beslissingen nemen ... 

Hypnose heeft 2 grote voordelen:  

  • De snelheid waarmee resultaten worden geboekt (ook al hangt het nog altijd af van de ene persoon tot de andere). 
  • De bewustwording van de beschermingsmechanismen van de hersenen (jezelf beter leren kennen, je innerlijke wereld ontdekken ...). 

 "De Erickson hypnose kenmerkt zich immers door het experimenteren met de beschermingsmechanismen van de hersenen, zoals bijvoorbeeld: 

  • De verdoving,
  • De dissociatie, het uit het lichaam treden, wat van buitenaf waargenomen wordt (dit gebeurt soms tijdens een verkrachting wanneer het emotionele systeem overbelast geraakt en de hersenen zichzelf proberen te beschermen),
  • De depersonalisatie,  
  • De tijdkrimp ... 

Tijdens een Ericksoniaanse hypnose sessie stel ik mijn patiënten voor om te experimenteren met enkele van de bovenstaande mechanismen, zoals dissociatie, zodat ze zich bewust kunnen worden van deze mechanismen wanneer ze in hun sereen moment komen. Ik vraag hen dan om zichzelf te visualiseren op een vliegend tapijt om de scène van bovenaf te bekijken. De reacties verschillen sterk van persoon tot persoon.” 

Kan dit gebruikt worden in relatietherapie? 

Colette Durieux oefent geen hypnose uit in een sessie met meerdere patiënten tegelijk. "De trauma's van iedereen zijn te persoonlijk en hun percepties te verschillend om in een sessie met meerdere partners aan de behoeften van elkeen te voldoen. Het is niet gemakkelijk om een samenwerking tussen de therapeut en de patiënt tot stand te brengen. Toch spreek ik vaak met beide partners af, zoals in geval van intense jaloezie of diepe onzekerheid waardoor conflicten ontstaan in de relatie", besluit de hypnotherapeut. 

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Ontdek nog meer welzijnstips op onze checklist die beschikbaar is voor de Copl-leden. Maak nu je gratis profiel aan en krijg interessante kortingen van onze partners om goed voor jezelf te zorgen. 

Indien je meer wil weten over dit onderwerp, raden wij je aan om de volgende artikels te lezen: 

Wil je gesteund worden in je relatie?
preload