chevronTerug naar de artikels
Scheiden & Uit elkaar gaan
Welzijn
Psychologie

De beste tips van alleenstaande moeders: getuigenissen van leden van 'Mama Bears'

Copl
De beste tips van alleenstaande moeders: getuigenissen van leden van 'Mama Bears'

Het is geen geheim dat het ouderschap uitdagend is! Maar een breuk of het verlies van de andere ouder maakt het nog complexer eens je er alleen voor komt te staan. Mentale belasting, eenzaamheid en financiële zorgen zijn slechts enkele van de problemen die op de schouders van alleenstaande ouders terechtkomen en die hun mentale gezondheid kunnen aantasten.

Ouderschap is een mooie reis die niet zonder uitdagingen is! Schrijf je dan gratis in op Copl en ontdek de beste adviezen van onze experts op het gebied van ouderschap.

Waar kun je dan terecht voor steun als alleenstaande ouder? Mama Bears, een samenwerkings- en ondersteuningsplatform speciaal voor alleenstaande moeders, is een van de waardevolle bronnen die je kunnen helpen. Wij kregen de kans om twee leden van het platform te interviewen om hun verhalen en adviezen te horen. Om meer te weten te komen over het platform, nodigen we je uit om het artikel te lezen dat we eraan hebben gewijd, op basis van een interview met oprichtster Nathalie Moysan. 

De uitdagingen van solo-ouderschap  

Zoals het gezegde luidt, is er een heel dorp nodig om een kind op te voeden. Daarom is het na een scheiding bijzonder belangrijk om goed omringd te zijn. Zeker als de tweede ouder van de kinderen minder of helemaal niet aanwezig is. 

Aïda maakte dat laatste scenario mee: “Persoonlijk was het, toen ik samen was met de vader van mijn dochter, hetzelfde als nu ik alleenstaande moeder ben. Ik moest alles voor mijn dochter regelen (maaltijden, in bad gaan, school, huishouden, enz.). Hij nam er genoegen mee haar soms naar school te brengen of op te halen ‘wanneer hij kon’. Hij legde zichzelf geen druk op, terwijl ik een zorgkundige was met een rooster dat niet aangepast was aan de schooluren. Uiteindelijk nam ik deel aan een aanstellingsexamen bij de overheid om volledig van werk te veranderen en besefte ik dat ik veel beter af zou zijn zonder hem. Vandaag voel ik me eindelijk goed. Ik ben nu alleen met mijn dochter en ervaar zo veel meer rust.” 

Assïa en haar ex-partner kozen voor co-ouderschap. Het is echter niet gemakkelijk alleenstaande ouder te zijn. “Alleenstaande moeder zijn vergt veel planning en organisatie, vooral omdat mijn kinderen meer tijd met mij doorbrengen dan met hun vader. De mentale belasting is groot omdat ik moet omgaan met administratieve opvolging, medische afspraken, afwezigheid op mijn werk als de kinderen ziek zijn ... De fysieke en psychische vermoeidheid is bijna permanent omdat mijn tijd zonder kinderen gebruikt wordt om hun terugkeer voor te bereiden, huishoudelijke taken te doen, ideeën te bedenken voor leuke activiteiten voor het volgende weekend ... Het geeft me niet echt de kans om op te laden. Ik voel een grote ambivalentie, want soms als mijn kinderen er zijn, kan ik het niet meer aan en wil ik gewoon wat tijd voor mezelf. Maar tegelijkertijd denk ik alleen aan hen als ze weg zijn.” 

Wat zijn de beste tips van alleenstaande moeders? 

Volgens Assïa zijn er drie belangrijke punten die essentieel zijn als alleenstaande ouder: 

“Het is van groot belang vertrouwenspersonen te vinden, vooral als de andere ouder afwezig is of uitvalt, als er geen familie in de buurt is of als ze oud of niet beschikbaar zijn ... Je mag in geen geval in afzondering leven. Je hebt je omgeving nodig om op terug te vallen in geval van nood of om een pauze te kunnen nemen. Het is daarnaast ook belangrijk voor kinderen om voldoende contact met de buitenwereld te hebben tijdens het opgroeien.  

Als je dan eenmaal je draai hebt gevonden, raad ik je aan plannen te blijven maken met de kinderen, of ze nu jong of oud zijn. Zo veranker je in jezelf en in hen de herinneringen aan het nieuwe leven van een alleenstaande ouder. Mijn kinderen praten nog steeds over onze eerste vakantie met z'n drieën, het zijn bijzondere herinneringen.  

Tot slot moet je lief zijn voor jezelf. Het feit dat je elke dag je best doet, is al geweldig. Je moet accepteren dat niet alles perfect is en genieten van wat werkt zodat je niet overspoeld raakt met schuldgevoelens. ” 

Aïda moedigt alleenstaande ouders aan om ruimtes te vinden waar ze zich kunnen uiten, zoals Mama Bears, blogs of andere applicaties: “Een alleenstaande moeder zal er hulp en steun vinden, haar beklag kunnen doen of haar dagelijkse succeservaringen delen. Daarnaast zal ze advies kunnen vragen of geven, zich minder alleen voelen en zal ze gehoord worden.” 

Wat zijn de voordelen van Mama Bears volgens deze alleenstaande moeders? 

Elke moeder vindt er wat ze nodig heeft om vooruit te komen: begrip, goede tips ... Aïda vond er in de eerste plaats een remedie tegen haar eenzaamheid: Met Mama Bears voel je je veel minder alleen. Als ik sommige posts lees, bedenk ik me dat ik geluk heb gehad dat het in mijn geval een keuze was om alleenstaande moeder te worden. Ik had het echt nodig en ik heb er helemaal geen spijt van. Ik hou echt van de app. Je kunt er chatten, advies en meningen vragen, activiteiten organiseren, korting krijgen in veel winkels, toegang hebben tot een goedkope advocaat en mensen ontmoeten ... Ik heb er zelfs twee echte vrienden gemaakt. We zien elkaar regelmatig en onze kinderen hebben er nieuwe vrienden bij. De applicatie wordt steeds beter en Nathalie is echt betrokken!”  

“In het begin gaf het me gewoon de kans om te weten dat ik niet alleen stond in wat ik doormaakte, om een stapje terug te doen, om te relativeren en om te beseffen dat sommige vrouwen er heel goed uit zijn gekomen. In tegenstelling tot sommige moeders die Mama Bears gebruiken als uitlaatklep, als safe space, ben ik meer geïnteresseerd in de ervaringen die anderen delen. Ik stelde de gemeenschap voornamelijk vragen over belangrijke kwesties zoals het kopen van een huis in mijn eentje. Ik kreeg veel oprechte reacties en dat hielp me in mijn zoektocht”, benadrukt Assïa.  

Herken jij jezelf in dit artikel? Maak binnen enkele klikken een gratis profiel aan en krijg toegang tot een checklist vol goede tips over dit onderwerp.

Indien je meer wil weten over dit onderwerp, raden wij je aan om de volgende artikels te lezen:

Wil je gesteund worden in je relatie?
preload