chevronTerug naar de artikels
Psychologie

Wat is EMDR? Voordelen, inhoud van de sessies en erkende behandelaars

Copl
Wat is EMDR? Voordelen, inhoud van de sessies en erkende behandelaars

Hoewel het grote publiek EMDR nog vaak beschouwt als een hocus pocus methode omdat ze gebaseerd is op de bewegingen van het oog, gaat het wel degelijk om een zeer doeltreffende therapie. EMDR is een wetenschappelijke benadering waarvoor de begeleiding van  een competente en erkende behandelaar vereist is. 

Wil je graag meer aandacht besteden aan het welzijn van jouw relatie? Meld je dan gratis aan bij Copl en krijg toegang tot exclusieve documenten die alleen beschikbaar zijn voor onze leden!

Maar wat is EMDR precies? Dat komen we vandaag te weten van Louise D'hondt, systeempsychotherapeut en erkend EMDR-beoefenaarster. Zij richtte 1.2.3.Connect op, wat staat voor het volgende stappenplan: 1. Bewustwording, 2. Bijsturen en 3. Bereiken. De nadruk leggen op verbinding lijkt voor haar essentieel omdat trauma zorgt voor een loskoppeling in de hersenen, het lichaam, de gevoelens ... "Genezen betekent opnieuw verbinden!” Ze wil de problematiek van het trauma ook breder gaan sensibiliseren, niet alleen bij artsen, maar ook bij leerkrachten, ouders, … omdat er te weinig een verband gelegd wordt tussen de symptomen en het onderliggende trauma dat ze veroorzaakt, wat onnodig lijden kan veroorzaken bij de patiënten. 

Wat is EMDR? 

Zoals Louise D'hondt ons uitlegt: Het Engelse letterwoord EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een wetenschappelijk bevestigde benadering, ontwikkeld door Dr. Francine Shapiro.” 

Wat zijn de voordelen van de EMDR-methode? 

Volgens de EMDR opgeleide psychotherapeute, "ligt het belangrijkste voordeel in de snelheid en de doeltreffendheid van de behandeling, evenals in de duurzaamheid van de resultaten. Bovendien houdt de aanpak zowel rekening met de gedachten als met de emoties van de persoon"

Hoewel de EMDR methode vooral bekend staat om haar werking bij traumabehandeling, kan ze ook in andere situaties ingezet worden, laat Louise D'hondt ons weten: 

  • Angst,
  • Verslavingen, 
  • Burn-out,
  • Depressie,

Zo heeft EMDR ook zijn nut voor koppels: "Wanneer koppels in het heden geconfronteerd worden met een aha-moment, worden ze teruggestuurd naar het verleden. Het verkennen van het verleden met de partner kan zeer nuttig zijn om de ander beter te begrijpen, waardoor een diepere verbinding mogelijk wordt. Je kunt 'getuige' zijn van dit proces, wat heel intiem kan zijn vanwege de kwetsbaarheid van je partner," zegt Louise D'hondt. 

De psychotherapeute legt ook uit dat EMDR nuttig kan zijn om relatieproblemen los te laten en te verwerken. Dit blijkt doeltreffend te werken bij problemen zoals overspel, een gebrek aan vertrouwen op financieel vlak, maar ook bij problemen die diep in het verleden geworteld zitten, of je nu alleen bent, met z'n tweeën of afwisselend. Louise D'hondt geeft zelfs online EMDR-sessies met haar cliënten om hen te helpen hun relatie weer stevig en gezond te krijgen. 

Hoe verloopt een EMDR-sessie? 

"EMDR staat voor een specifieke methode die begrepen kan worden aan de hand van een model dat bekend staat als de informatieverwerkingstheorie. Deze theorie verwijst naar het aangeboren vermogen van de hersenen om moeilijke levenservaringen te verwerken en patronen te vinden om ons aan te passen, op een gelijkaardige manier waarop het lichaam op fysiek niveau het doet om zijn wonden te helen en te genezen. Het informatieverwerkingssysteem van de hersenen kan echter geblokkeerd geraken als gevolg van een psychologisch trauma. In dat geval kunnen EMDR-sessies werken als een katalysator voor een snelle verwerking van het trauma," legt de therapeute uit. 

Hoewel voor veel mensen EMDR enkel bestaat uit eenvoudige oogbewegingen, gaat het om een veel complexere benadering. Zoals Louise D'hondt haarfijn uitlegt is "EMDR een geprotocolleerde aanpak, die hoewel gestructureerd in verschillende stappen, toch voldoende vrijheid biedt om rekening te houden met de individuele behoeften van elke patiënt. Bovendien is voor mij de therapeutische relatie de sleutel tot de doeltreffendheid van de therapie. Tijdens EMDR-sessies bestaat mijn expertise er in om oplossingsgericht te werken (intenties, visualisaties, hypnose, enz.). Ik wil mijn patiënten de weg wijzen om de macht te nemen over dit proces en over de therapeutische resultaten".  

Wat zijn de 8 stappen?  

  1. De therapeut luistert naar de patiënten en gaat op zoek naar verbanden tussen hun klachten en hun onverwerkte herinneringen. 
  2. De patiënten voorbereiden op de werkfase. 
  3. Het activeren van de verwerking van onverwerkte informatie. 
  4. De patiënten begeleiden in hun aangeboren informatieverwerkingssysteem. 
  5. Versterken van de positieve gedachten van de patiënten. 
  6. Het controleren van de fysieke reacties die gebonden zijn aan herinneringen. 
  7. De sessie tot een positief einde brengen. 
  8. Het controleren van de werking en de vooruitgang van de patiënt tijdens de volgende EMDR-sessie. 

Deze methode kan al dan niet enige tijd vergen, afhankelijk van de te behandelen problemen: ‘eenvoudige’ trauma's kunnen in een enkele sessies behandeld worden, complexere trauma's zullen echter veel meer tijd vragen. Het hangt dus af van geval tot geval.  

Wie kan ik raadplegen voor een EMDR-sessie? 

Omdat EMDR-therapie een zeer specifieke behandelmethode is, kun je hiervoor enkel een beroep doen op een EMDR geschoolde therapeut. Traumatherapie door middel van EMDR-sessies kan immers enkel doeltreffend en veilig ingezet worden als de sessies uitgevoerd worden door gekwalificeerde professionals. In België is de officiële vereniging van EMDR-psychotherapeuten te vinden op https://emdr-belgium.be. Deze vereniging garandeert dat haar leden de juiste EMDR-opleiding hebben gevolgd en voldoen aan de deontologische code van de vereniging. Je kunt er ook reviews en getuigenissen lezen van patiënten die behandeld zijn met de EMDR-methode, en een lijst van erkende behandelaars vinden aan wie je je vragen kunt aan stellen over EMDR, behandeltermijnen, de kosten voor EMDR-therapie, en nog veel meer. 

Wil je verder lezen over dit onderwerp? Ontdek meer welzijns-adviezen in onze checklist die beschikbaar is voor Copl-leden. Maak nu jouw gratis profiel aan en profiteer van de geweldige kortingen die onze partners aanbieden om goed voor jezelf te zorgen!

Indien je meer wil weten over dit onderwerp, raden wij je aan om de volgende artikels te lezen:

Wil je gesteund worden in je relatie?
preload