chevronTerug naar de artikels
Psychologie

EMDR therapie: een krachtig middel om trauma's te helen 

Copl
EMDR therapie: een krachtig middel om trauma's te helen 

Ooit het gevoel gehad dat je in gevecht bent met je eigen geest? Herinneringen aan angsten uit het verleden kunnen, als een mijnenveld van leed, onverwacht worden opgerakeld en je het gevoel geven dat het conflict nooit ophoudt. Het kan een geïsoleerd gevoel geven maar hier is wat hoop!

Wil je graag meer aandacht besteden aan het welzijn van jouw relatie? Meld je dan gratis aan bij Copl en krijg toegang tot exclusieve documenten die alleen beschikbaar zijn voor onze leden!

EMDR-therapie, of Eye Movement Desensitisation and Reprocessing therapy om het voluit te noemen, zou wel eens de oplossing kunnen zijn om deze mentale oorlogsvoering voor eens en altijd te winnen. Net alsof je een deskundige gids aan je zijde hebt op een uitdagend pad, gebruiken EMDR therapeuten unieke technieken zoals bilaterale stimulatie en gerichte geheugenverwerking om mensen te helpen traumatische ervaringen te verwerken.  

Laten we eens diep in EMDR therapie duiken, de werking ervan onderzoeken en kijken hoe het effectief aandoeningen als PTSS en angst aanpakt.  

 Twee vrouwen zitten in fauteuils in een lichte kamer en praten met elkaar en glimlachen 

Inzicht in EMDR therapie  

Eye Movement Desensitisation and Reprocessing (EMDR) therapie is een revolutionaire behandelmethode die verlichting biedt aan traumaslachtoffers. Het is ontwikkeld door Francine Shapiro, een Amerikaanse psychologe, en heeft het landschap van de geestelijke gezondheidszorg veranderd.  

De schoonheid van EMDR ligt in de allesomvattende benadering van genezing. Het combineert verschillende elementen uit verschillende therapeutische scholen voor een maximaal effect. De voordelen zijn duidelijk; patiënten melden vaak dat ze zich na hun sessies lichter en vrediger voelen.  

De wereld erkent nu de effectiviteit en het potentieel van EMDR als middel tegen emotioneel leed, waardoor het begrijpen van deze therapie essentieel is voor iedereen die op zoek is naar oplossingen op het gebied van geestelijke gezondheid.   

Een opvallend kenmerk van deze therapie is het behandelingsproces dat uit acht fasen bestaat. Deze structuur zorgt voor een zorgvuldig onderzoek en verwerking van traumatische gebeurtenissen of verontrustende herinneringen die van invloed kunnen zijn op de huidige geestelijke gezondheidstoestand.  

Als je geïnteresseerd bent in deze methode, raden we je aan om de uitleg van Louise d'Hondt, systeemtherapeut en EDMR-beoefenaar, in het volgende artikel te lezen: Wat is EMDR therapie en wat zijn de belangrijkste voordelen?  

Genezing ontsluiten met oogbewegingen  

Een cruciale stap in de behandelingsaanpak is het maken van oogbewegingen onder begeleiding van een EMDR therapeut. Deze bewegingen stimuleren beide kanten van je hersenen in een proces dat bekend staat als 'bilaterale stimulatie'.  

Deze krachtige methode kan helende paden openen die voorheen geblokkeerd waren door onopgeloste trauma's uit het verleden. Het gaat niet alleen om het herinneren van pijnlijke gebeurtenissen; het gaat er meer om hoe onze hersenen deze informatie anders kunnen gebruiken na verwerking door middel van Eye Movement Desensitisation and Reprocessing therapie.  

Aandoeningen behandeld door EMDR therapie  

EMDR therapie, met de focus op eye movement desensitisation and reprocessing, biedt een levenslijn aan mensen die worstelen met de naweeën van traumatische gebeurtenissen.   

De kracht van EMDR ligt in het vermogen om een scala aan aandoeningen te behandelen. Hieronder vallen trauma, PTSS, angstkwesties, depressieve episodes en zelfs gedragsproblemen die het dagelijks leven verstoren.   

Ervaringen van patiënten met EMDR therapie

EMDR therapie kan een transformerende reis zijn. Vanaf het eerste onderzoek begin je te begrijpen hoe je traumatische herinneringen je huidige symptomen en emotionele problemen hebben gevormd.  

De therapeut zal specifieke gerichte herinneringen identificeren die onrust veroorzaken. Dit kunnen oogbewegingen zijn die verontrustende gebeurtenissen of verontrustende herinneringen oproepen. Wees niet ongerust, ze zullen er zijn om je met vriendelijkheid en toewijding door deze reis heen te helpen.  

Tijdens de behandeling worden bilaterale stimulatietechnieken zoals het maken van oogbewegingen gebruikt om trauma's te verwerken. Sommige mensen voelen onmiddellijke verlichting na hun sessies, terwijl anderen geleidelijker veranderingen opmerken.  

EMDR therapeuten zijn getraind om deze verontrustende ervaringen niet alleen terug te halen, maar ook opnieuw te verwerken, zodat ze niet langer intense angst of bezorgdheid oproepen als ze in herinnering komen - een positieve overtuiging vervangt het negatieve gedachtepatroon.  

Fysiologische veranderingen tijdens EMDR therapie  

EMDR therapie is een fascinerende benadering van geestelijke gezondheid die aanzienlijke effecten kan hebben, niet alleen op onze geest maar ook op ons lichaam. Deze unieke behandelmethode heeft invloed op de fysiologie van je hersenen, waardoor er diepgaande veranderingen optreden in de manier waarop je traumatische herinneringen verwerkt.  

Deze innovatieve techniek gaat verder dan praten over pijnlijke gebeurtenissen. In plaats daarvan worden beide hersenhelften aangesproken door middel van bilaterale stimulatie, zoals snelle oogbewegingen. Het doel is om negatieve overtuigingen die verband houden met een trauma om te zetten in positieve. Hoe gebeurt dit?  

Als je EMDR-therapie ondergaat, ervaart je lichaam fysiologische veranderingen die voor sommige mensen heel verrassend kunnen zijn. Je zenuwstelsel raakt betrokken wanneer gerichte herinneringen worden verwerkt met behulp van bilaterale stimulatie zoals het maken van oogbewegingen of tikken.  

Een man met een koptelefoon zit met zijn zij naar de camera en voert een taak van EMDR-therapie uit
Persoonlijke getuigenis - genezing van seksuele intimidatie trauma's door EMDR therapie  

Een jonge vrouw – we zullen haar Sarah noemen – stemde ermee in om haar verhaal met ons te delen nadat ze een traumatische ervaring op haar werk had meegemaakt. "Tijdens een zakenreis werden mijn grenzen overschreden door mijn baas. Hij nam me vast en probeerde mij te kussen in de lift van het hotel dat we deelden. Gelukkig waren onze hotelkamers op verschillende verdiepingen, ik verliet snel de lift en gelukkig volgde hij niet.   

Ik was in shock omdat hij een vaderfiguur voor me was, een mentor die me veel kansen had gegeven. De volgende ochtend, tijdens het ontbijt, deden we allebei alsof we normaal deden en deden we alsof er niets ongewoons was gebeurd.   

Ik heb het lange tijd ontkend en ik denk dat dit mijn manier was om met de situatie om te gaan. Toen mijn jaren bij het bedrijf ten einde liepen, deelde een andere collega haar ervaringen, waaronder intimidatie en erger. Door deze onthulling voelde ik me lichamelijk ziek en overweldigd. Er waren velen van ons in het bedrijf die soortgelijke ervaringen hadden meegemaakt..."  

Geplaagd door schuldgevoelens en zelftwijfel wendde Sarah zich tot EMDR-therapie. Het proces was niet gemakkelijk. Maar met de hulp van een empathische EMDR-therapeut begon ze te genezen.  

De impact op lichaam en geest  

"Het trauma dat ik had ervaren, liet me achter in een staat van emotionele verwarring", herinnert Sarah zich. "Ik was vastbesloten om hem te ontdoen van elke invloed die hij op me had. Ik moest ook het vertrouwen herstellen dat tijdens deze beproeving was verbrijzeld en opnieuw leren vertrouwen op mezelf en mijn instincten.   

Het was echt een uitdaging, maar EMDR-therapie speelde een cruciale rol bij het aanpakken van mijn gevoel van onzekerheid en zelftwijfel. Het herstelde mijn gevoel van macht en controle over mijn leven.   

Op aanraden van een vriend nam ik contact op met een EMDR-therapeut. Zes EMDR-sessies brachten onmiddellijke verlichting van mijn lijden, waardoor ik in zijn aanwezigheid kon zijn zonder het fysieke leed dat me ooit verteerde. Toch was de nasleep van deze sessies moeilijk om mee om te gaan. Mijn lichaam was het trauma aan het verwerken en ik werd lichamelijk ziek, waardoor ik niet naar mijn werk kon gaan.  

Het focussen op verontrustende herinneringen veroorzaakte aanvankelijk emotioneel leed, maar dit werd na verloop van tijd minder door de verwerkingskracht van de EMDR behandeling. Uiteindelijk verloren deze herinneringen hun angel; het werden gewoon feiten zonder bijbehorende pijn of schaamte."  

Het kiezen van een effectieve EMDR therapeut 

Het selecteren van de juiste therapeut voor je EMDR reis is van vitaal belang. Maar hoe vind je een bekwame professional die specifiek getraind is in deze behandelmethode? Het vinden van een gekwalificeerde EMDR behandelaar is essentieel voor een succesvol herstel, dus hier zijn enkele belangrijke overwegingen.  

Rol van een deskundige therapeut in herstel  

De rol van een empathische en ervaren EMDR therapeut kan niet genoeg benadrukt worden. Een goed opgeleide behandelaar kan je door het genezingsproces heen loodsen en je helpen bij het aanpakken van verontrustende herinneringen die negatieve symptomen kunnen oproepen.  

De door jou gekozen specialist moet een specifieke opleiding hebben gevolgd die is goedgekeurd door erkende instanties zoals de Belgische Vereniging voor EMDR Therapeuten. Dit zorgt ervoor dat ze over de essentiële vaardigheden beschikken om emotioneel leed tijdens de therapiesessies te hanteren.  

Conclusie  

Je hebt nu de kracht van EMDR therapie ontdekt. Deze gerichte aanpak is een krachtig hulpmiddel om trauma's te helen en stress te beheersen. Het behandelingsplan in acht fasen omvat bilaterale stimulatie zoals oogbewegingen om genezing te ontsluiten.  

Je hebt geleerd hoe effectief het is bij de behandeling van aandoeningen variërend van PTSS en angst tot depressie. En je begrijpt hoe deze transformerende methode zowel lichaam als geest beïnvloedt - dit alles onder begeleiding van deskundige EMDR therapeuten.  

Sarah's verhaal was een duidelijk bewijs van hoe effectief deze therapeutische reis kan zijn bij het omgaan met traumatische ervaringen zoals seksuele intimidatie. Dus, onthoud dat herstel mogelijk is, verandering is haalbaar... en met EMDR therapie aan je zijde, kan vrede om de hoek liggen!  

FAQs met betrekking tot EMDR therapie  

Hoe werkt eye movement desensitisation and reprocessing therapie?  

EMDR werkt door het activeren van het natuurlijke genezingsproces van de hersenen. Het maakt gebruik van bilaterale stimulatie, zoals oogbewegingen of tonen, om je te helpen traumatische herinneringen te verwerken.  

Wat zijn de 8 stappen van EMDR?  

De acht stappen omvatten geschiedenis en behandelplanning; voorbereiding; beoordeling; desensibilisatie; installatie; lichaamsscan controle voor volledige verwerking, afsluiting en herbeoordeling.  

Voor wie is EMDR niet geschikt?  

EMDR is mogelijk niet geschikt voor mensen met bepaalde medische aandoeningen zoals epilepsie of hartproblemen.   

Waarom is er een controverse met EMDR?  

De belangrijkste discussie ligt in de vraag of oogbewegingen specifiek deze therapie effectief maken. Sommigen beweren dat andere aspecten een grotere rol spelen in het succes.  

Wil je verder lezen over dit onderwerp? Ontdek meer welzijns-adviezen in onze checklist die beschikbaar is voor Copl-leden. Maak nu jouw gratis profiel aan en profiteer van de geweldige kortingen die onze partners aanbieden om goed voor jezelf te zorgen!

Indien je meer wil weten over dit onderwerp, raden wij je aan om de volgende artikels te lezen:  

Wil je gesteund worden in je relatie?
preload